sk
cz en
MENU
KONTAKTOVAŤ
OBCHODNÉ MIESTA
PRIVÁTNI
BANKÁRI
ÚSTREDIE
BLOG
AN
Ako zistíme, či je situácia na Ukrajine vážna? Pozrite na burzu...
01.05.2014

Mám 12-ročného syna, ktorý sa veľmi živo zaujíma o politiku. Sledoval prezidentské voľby (áno, aj vyhlasovanie výsledkov medzi 22.00 a polnocou) a momentálne ho dosť trápi situácia na Ukrajine.

Pýta sa ma, či bude vojna, prečo Putin tak ľahko získal Krym a podobné netriviálne otázky. Samozrejme, v novinách sa píše o Ukrajine veľa: nájdete množstvo správ, komentárov, úvah, blogov... Problém je, že nie je v ľudských silách zamestnaného človeka všetko čítať. A aj keby som si niekoľko komentárov a správ prečítal, obávam sa, že by som nebol oveľa múdrejší. Rôzni komentátori vidia situáciu rôznou optikou, niektorí veľmi čierne, iní optimisticky. Cez víkend bol jedným z najčítanejších článkov v internetovom vydaní denníka Sme komentár „Bude tretia svetová?“ Čo si má z toho úbohý človiečik/čitateľ vybrať?

Ako človek pohybujúci sa na finančnom trhu praktizujem jednoduché riešenie: keď sa ma syn opýta, čo nové na Ukrajine, otvorím si stránku burzy v Stuttgarte, pozriem na hlavné európske indexy a odvetím: „Adamko, nič dramatické sa nedeje, európske akcie sú v pluse jedno percento. A rastú už niekoľko dní.“ A potom mu vysvetlím, že ak by sa niečo vážne dialo, okamžite by akcie padli, pravdepodobne o niekoľko percent. Finančné trhy reagujú na vážne správy v priebehu niekoľkých sekúnd a sú dobrým barometrom toho, čo sa deje. Samozrejme, nikto nedokáže predpovedať budúcnosť, a teda dnešný relatívny pokoj nemusí znamenať, že zajtra, o týždeň alebo o mesiac sa niečo nezomelie.

Takže hoci sa to niekomu môže zdať cynické alebo povrchné, niekoľkosekundový pohľad na burzy nahradí zmätočné hľadanie a vyhodnocovanie desiatok správ a komentárov.

Späť