sk
cz en
MENU
KONTAKTOVAŤ
OBCHODNÉ MIESTA
PRIVÁTNI
BANKÁRI
ÚSTREDIE
BLOG
AN
9 často opakujúcich sa chýb pri investovaní na burze
05.11.2015

Obchodovanie na burze je určite atraktívny, ale pomerne náročný spôsob zhodnocovania finančných prostriedkov. Kvôli svojej zložitosti a rozsahu je ťažké identifikovať chyby, ktoré negatívne ovplyvňujú obchodné výsledky. Ale niektoré chyby sa hlavne u začínajúcich obchodníkov opakujú skoro pravidelne a nevyhnú sa im ani skúsení investori.

1. Zlá mentalita a nerealistické očakávania

Veľké percento investorov vidí na burzovom trhu príležitosť, ako ľahko a hlavne rýchlo sa dá zarobiť veľa peňazí. Je to bohužiaľ chyba, pretože obchodovanie na burze je biznis ako každý iný a bez poctivej práce a trpezlivosti je nemožné dlhodobo profitovať.

2. Nepochopenie základných princípov obchodovania

Mám na mysli pákový efekt, ktorý nás ženie vpred za nezmyselnými očakávaniami a vidinou rýchleho a jednoduchého zbohatnutia. Však trh sa mi pohne o pár pípsov a ja mám zarobených 200 eur. To je suma, ktorú zarobí za deň málokto a ja ju mám za pár minút či hodín. Je tu však jedno veľké ale, ktoré si treba uvedomiť. Veľké zisky sa môžu rovnať veľkým stratám. Obchodovanie na páku má svoje veľké riziká.

3. Zapájanie emócií

Pozitívne aj negatívne emócie môžu zásadne ovplyvniť naše rozhodovanie. Na burze dosahujú úspech hlavne investori, ktorí sú schopní oddeliť svoje emócie od obchodovania a dokážu riadiť svoje obchody s chladnou hlavou.

4. Absencia obchodnej stratégie

Prečo je dôležitá? Aj tá najjednoduchšia obchodná stratégia dokáže dosiahnuť jednu dôležitú vec – značne obmedzí emócie. Bez nej obchodník často vstupuje do obchodu impulzívne a bez jasného plánu, čo pôsobí negatívne na obchodné výsledky.

5. Neustále menenie obchodnej stratégie

To je ďalšia častá chyba, ktorej sa investor dopúšťa hlavne po niekoľkých neúspešných obchodoch. Žiadna obchodná stratégia nie je na 100 % úspešná, treba sa s tým zmieriť.

6. Nedodržiavanie pravidiel money managementu

Ani tá najlepšia obchodná stratégia nebude dlhodobo zisková, pokiaľ nebude obchodník dodržovať kvalitný money management. Naopak, špičkový money management môže vo veľkej miere vylepšiť výsledky aj inak priemernej stratégie.

7. Dlhé držanie stratových pozícií a rýchle uzatváranie ziskových pozícií

Ľudská prirodzená vlastnosť väčšinu obchodníkov núti držať pozíciu dlhú dobu s nádejou, že sa trh otočí v ich prospech . Opak je typický pre ziskové pozície, ktoré sú potom chybne zatvárané príliš skoro zo strachu, že prídeme už o svoj dosiahnutý profit. Podľa hesla, lepší vrabec v hrsti ako holub na streche.

8. Výber nespoľahlivého a nekvalitného brokera

Broker je extrémne dôležitý spojovací článok medzi obchodníkom a trhom. A preto môže zásadne ovplyvniť naše obchodné výsledky. Či už ide o vysoké poplatky, alebo o veľkosť spreadu, to všetko je potrebné pri výbere brokera zohľadniť.

9. Slabá diverzifikácia

Ako sa hovorí, staviť všetko na jednu kartu je veľké riziko a práve diverzifikácia rizika ochráni náš obchodný účet pri veľkých poklesoch trhu.

Zhrnul som 9 najčastejších chýb, nielen začínajúcich obchodníkov na trhu, ktorých sa musíme vyvarovať, aby náš kapitál rástol a nezmenšoval sa. Budúcim obchodníkom prajem pevné nervy a veľa úspešných obchodov.

Späť