sk
cz en
MENU
KONTAKTOVAŤ
OBCHODNÉ MIESTA
PRIVÁTNI
BANKÁRI
ÚSTREDIE
BLOG
AN
Aj počas vojny môžu akcie či komodity posilniť svoju cenu
01.06.2022

V článku sa pozrieme na štyri finančné nástroje počas troch vojen, jednej anexie a jednej jadrovej katastrofy.

Poskytne nám vojna v Juhoslávii, tretia vojna v Perzskom zálive, anexia Krymu a výbuch atómovej elektrárne v Černobyli dostatok informácií na vyvodenie záverov z prebiehajúceho vojnového konfliktu medzi Ruskom a Ukrajinou z tohto roka? Pozrieme sa na dátumy jednotlivých udalostí a na vývoj cien ropy, zlata, amerického akciového indexu S&P 500 a nemeckého indexu DAX.

Prvý riadok v tabuľke ukazuje výkonnosť jednotlivých cenných nástrojov počas celého trvania udalosti (okrem jadrového výbuchu a súčasného konfliktu) a druhý riadok počas prvého mesiaca od vypuknutia danej udalosti. Tretí riadok je rok od vypuknutia udalosti. Pri súčasnej kríze sú dáta od 24. 2. 2022 do 23. 3. 2022, čo je zároveň 1 mesiac.

Investori nemajú radi nečakané udalosti, reagujú na ne prehnane. Preto som zvolil obdobia: prvý mesiac (prvotný šok) po udalosti a prvý rok (keď sa situácia do istej miery upokojila). Počas prvého roka vojny v Juhoslávii, v Iraku a na Kryme index S&P 500 rástol. Počas terajšieho ukrajinsko-ruského konfliktu pridal vyše 7 %. DAX – nemecký index – takisto počas vojnových konfliktov v prvý rok od vypuknutia rástol (najmä počas vojny v Iraku), no výbuch atómovej elektrárne spôsobil pokles indexu. Terajší konflikt poslal index o viac ako 2 % nadol. Americký index je teda odolnejší voči dianiu mimo USA.

Ropa rástla najmä počas vojny v Iraku (dostala sa na maximum, cca 147 dolárov za barel), po výbuchu atómovky v Černobyli, ale aj počas terajšieho konfliktu, keď hrozí jej nedostatok v Európe. Klesala najmä po krymskej kríze. Treba však ísť do hĺbky, nie každá udalosť spôsobila pokles/rast na trhu, ropa prudko rástla a klesala napríklad aj pre konflikty v Líbyi (tá zvyšovala produkciu, preto klesla cena).

Zlato ako bezpečný prístav sa ukázalo vždy v prvom mesiaci, keď sa jeho cena príliš nehýbala. Zhodnotilo najmä počas vojny v Iraku a po výbuchu elektrárne. Výraznejšie kleslo po krymskej kríze. Počas niektorých udalostí doň investori investujú, avšak po upokojení situácie ho aj rýchlo vedia opustiť.

Záver

Vojnové konflikty a iné udalosti sú pre trh čiernymi labuťami – neočakávanou udalosťou. Prvotný šok spôsobí prudký nárast alebo pokles daného aktíva. Zaujímavým zistením isto je, že S&P 500 počas prvého roka, ale aj počas trvania vojnových konfliktov dokázal rásť. Index DAX bol citlivejší a reagoval najmä na „európske záležitosti“. Nie všetky cenové výkyvy sú len v dôsledku daných udalostí (vojen), cieľom je však ukázať, ako sa počas daných udalostí indexy a komodity vyvíjali. Z dlhodobého – 7- až 10-ročného – hľadiska je z praxe jasné, že akciové indexy zhodnocovali, vracali sa na svoje pozície a prekonávali maximá.

 


Autor: Ing. Marián Pisarčík, portfólio manažér

 

Späť