sk
cz en
MENU
KONTAKTOVAŤ
OBCHODNÉ MIESTA
PRIVÁTNI
BANKÁRI
ÚSTREDIE
BLOG
AN
Verbua: Tichý luxus ušitý z kože
09.02.2023

Koža je moja životná vášeň, hovorí majiteľ bratislavského brašniarskeho ateliéru Verbua, ktorého sme navštívili priamo pri práci. Porozprával nám o tom, ako sa spolu s manželkou dostal k tomuto remeslu, aj o tom, ako vznikajú luxusné výrobky z kože, ktoré vyrába s dôrazom na kvalitu, originalitu a zdedené skúsenosti.

> Ako sa Francúz pôvodom z Normandie a Slovenka z Nového Mesta nad Váhom dostali k nápadu otvoriť si luxusný brašniarsky ateliér v Bratislave?

Do Bratislavy som prišiel študovať medzinárodné vzťahy ešte v roku 2008 a počas štúdia som stretol Veroniku, ktorá tiež v tom čase študovala intermédiá na VŠVU. Ona bola dôvod, prečo som sa rozhodol ostať na Slovensku aj po škole. Prácu s kožou mám však takpovediac v rodine – môj otec v tejto oblasti podnikal dlhé roky a v meste Saint-Arnoult prevádzkoval ateliér Au sellier. V jeho dielni som sa pohyboval celé detstvo a priučil sa od neho remeslu maroquinerie, teda umeniu spracovania kože. Keď mi otec oznámil, že plánuje odísť do dôchodku a chce mi ateliér prenechať, dlho som nerozmýšľal. Koniec koncov aj Veronika má k umeniu blízko.

Späť do Francúzska sa mi však nechcelo vracať, jednak som tu už mal vybudovaný vlastný život, jednak som v Bratislave videl veľký potenciál na tento druh podnikania, keďže remeselných brašnárstiev tu vtedy bolo len zopár. Ani otec už nových klientov nehľadal, takže všetko do seba „zapadlo“.

> Premiestniť tradičnú kožiarsku výrobu z Normandie do Bratislavy asi nebolo jednoduché. Ako si spomínate na úplné začiatky podnikania a s čím všetkým ste sa museli popasovať?

Máte pravdu, nebolo to vôbec jednoduché a od prvotného nápadu pokračovať v otcových šľapajach, akurát na Slovensku, až po samotné otvorenie ateliéru prebehli dlhé mesiace príprav. Trvalo rok, kým sme si s teraz už manželkou našetrili na rozbeh biznisu, obaja sme vtedy pracovali v korporátnej sfére.

Nasledovalo intenzívnych 6 mesiacov priamo v otcovej dielni vo Francúzsku, kde sme sa od neho obaja učili techniky spracovania a šitia. Ja som, samozrejme, nejaké základy už mal, rozhodne som však vtedy nebol majstrom tohto remesla ako môj otec. Keď sme cítili, že je ten správny čas pohnúť sa ďalej, naložili sme prakticky celú otcovu dielňu, všetky stroje a náradie, do kamióna a previezli sme ju do Bratislavy.

Prvý ateliér sme otvorili v roku 2013 na Košickej ulici v budove už neexistujúcej Cvernovky, po dvoch rokoch sme sa presťahovali sem na Račiansku ulicu, odkiaľ to máme aj bližšie k nám domov.

> Ako sa vám podarilo rozbehnúť biznis? A aký význam vlastne má názov vášho ateliéru – Verbua?

Názov je kombinácia krstného mena mojej manželky Veroniky a fonetického prepisu prvých hlások môjho – a vlastne teraz už aj manželkinho – priezviska Boisanfray.

Už od začiatku sme vnímali, že výroba z kože má na Slovensku tradíciu a ľudia majú kvalitné ručne robené výrobky z kože radi, my sme si však z Francúzska priniesli vlastné know- how a chceli sme veci robiť trochu inak.

Spočiatku sme svoje produkty predstavovali na mestských podujatiach ako Dobrý trh a Urban Market, do povedomia verejnosti nám pomohli dostať sa aj spolupráce s rôznymi fashion blogerkami, neskôr si nás začali všímať aj časopisy.

Pamätám sa aj na úplne prvú kabelku, ktorú sme predali. Bol to tyrkysový model Retro, ktorý sme mali vystavený na galavečere Holandskej obchodnej komory. Doteraz tento typ patrí k našim bestsellerom.

Klientelu sme si teda budovali postupne, takpovediac organicky, vidíme však, že takýto pomalý rast sa nám vypláca – väčšina našich klientov sa k nám pravidelne vracia, čo si veľmi vážime a vnímame to ako potvrdenie toho, že zákazníci sú s našou prácou spokojní.

> Čo všetko nájdeme v ponuke vášho ateliéru?

U nás v dielni ručne tvoríme luxusné kožené kabelky, aktovky a tašky na notebooky pre dámy i pánov, peňaženky, opasky, kľúčenky a ďalšie doplnky podľa tradičných remeselných postupov nami zdedeného francúzskeho brašnárstva. Pri výrobe kladieme dôraz na ich funkčnosť, trvácnosť, nadčasovosť a eleganciu, chceme totiž, aby naše výrobky robili radosť svojim majiteľom dlhé roky, pri správnej údržbe potenciálne aj do konca ich života. Nejde teda o trendy kúsky, ale o výrobky, ktoré nepodliehajú módnym vlnám a vyzerajú skvelo v každej dobe.

Sortiment nami vyrábaných produktov by som rozdelil do troch kategórií – v prvej, Collection Sellier, sú už hotové výrobky v rokmi overenom dizajne, väčšinou peňaženky, ale aj odolné brašny a ďalšie doplnky, ktoré si môžu klienti rovno kúpiť.

Do druhej kategórie, ktorú sme nazvali Maroquinerie Classique, spadajú kabelky alebo aktovky, ktoré klientom šijeme na objednávku, pričom vybrať si môžu z niekoľkých modelov – prototypov, ktoré na želanie personalizujeme – zákazníci si môžu vybrať z niekoľkých veľkostí a tiež kožu, farbu a kovanie podľa vlastného želania. Špeciálne pre nich ich môžeme doplniť aj o iniciály alebo logo.

Pre tých, ktorí by chceli niečo naozaj špeciálne a „nenájdu sa“ v našich prototypoch, je posledná, tretia kategória Sur-mesure, v preklade na mieru, teda kabelky a aktovky, ktoré na základe konzultácie s klientmi nakreslíme, navrhneme a vyvinieme len pre nich. Výsledkom sú absolútne unikáty.

> Povedzme, že som klient, ktorý má záujem o aktovku či kabelku z vášho ateliéru. Preveďte ma procesom výberu mojej vysnívanej tašky a koľko si musím na ňu počkať?

Zakladáme si na osobnom stretnutí s klientmi, preto nemáme a ani neplánujeme e-shop. Klienti nás teda navštevujú priamo u nás v ateliéri na Račianskej 22-A. Na jednej strane na vlastné oči uvidia, ako prebieha výroba, ich osobná návšteva je však potrebná na to, aby si „ohmatali“ naše vzorkovníky koží, podšívok a kovaní a vybrali si všetky materiály svojej budúcej tašky tak, aby bola naozaj ich vysnívaná. Osobná návšteva však pomáha aj nám, počas rokov praxe už s manželkou vieme z človeka, jeho štýlu oblečenia a osobného vyžarovania odhadnúť, čo by sa mu páčilo.

Šijeme z prvotriednych koží, ktoré kupujeme z overených garbiarní väčšinou z Francúzska a Talianska, radi však siahneme aj po kožiach z domácej slovenskej produkcie. Pri tvorbe najradšej používame byvoliu, teľaciu či koziu kožu.

So zákazníkmi skonzultujeme všetky detaily vrátane šitia a nasleduje už samotný proces výroby.

Tá trvá v závislosti od zložitosti výrobku týždeň až dva, zákazníci si však od podania objednávky budú musieť počkať približne dva mesiace, keďže zákazky robíme postupne a v ateliéri pracujeme len dvaja – ja a manželka.

> Priblížte nám proces výroby kabelky alebo aktovky. Z koľkých krokov pozostáva?

Prvý a zároveň najťažší krok je rezanie kože. Každý kus je originál a práve pri rezaní treba dbať na to, aby sme na jednotlivé komponenty budúcej tašky našli správne miesta, pretože koža má štruktúru s prirodzenými defektmi ako štípance či odreninky. Je preto potrebné si všetko poriadne premyslieť, pretože všetky časti tašky musia spolu ladiť svojou štruktúrou, pričom treba dbať aj na to, ako sa tá či oná časť bude ďalej upravovať.

Každý diel pritom robíme po dvoch kusoch, teda interiér aj exteriér tašky. K tomu treba pripočítať ďalšie komponenty ako vnútorné vrecká a výstuže, jedna kabelka teda pozostáva aj z vyše 50 dielov.

Nasleduje úprava jednotlivých dielcov, niektoré je nutné stenčiť, aby nebola kabelka príliš masívna a ťažká, pri iných brúsime a ohýbame okraje kože, aby sa dala lepšie zošiť.

Keď je všetko pripravené, pristupujeme k samotnej montáži, teda k lepeniu a šitiu, vkladaniu výstuží a inštalácii hardvéru, teda kovania. Na záver ešte brúsime, farbíme, leštíme alebo inak upravujeme hrany a finalizujeme celý proces. Práve moment samotnej montáže je najčarovnejší, pretože po dňoch strávených rezaním a úpravou dielcov konečne aj my vidíme, ako kabelka či aktovka dostáva svoj tvar.

> Náročnosti výroby i použitým materiálom asi zodpovedá aj cena. Koľko si máme pripraviť, ak by sme chceli tašku z vašej dielne? A kto je vaším typickým klientom?

Rodovo je naša klientela vyvážená, muži a ženy sú v nej zastúpení približne rovnakým dielom. Tým, že sa sústredíme na časovo náročnú výrobu naozaj luxusných výrobkov, musíme tomu prispôsobiť aj cenu a tomu, samozrejme, zodpovedá aj klientela. Sú to všetko úspešní ľudia, ktorí vedia oceniť kvalitu a nadčasovosť a nepotrebujú okázalý luxus známych značiek. Zároveň hľadajú originalitu – aktovku či kabelku, ktorú si môžu personalizovať podľa svojich predstáv a nestane sa im teda, že stretnú niekoho, kto má takú istú.

Ceny našich kabeliek a aktoviek veľmi závisia od zvolených materiálov, teda kože, ale aj toho, či si zákazník praje na svoju tašku aj pozlátené kovanie. Môže sa teda pohybovať rádovo od 600 eur za menšie kusy až do niekoľkých tisíc za zložitejšie výrobky.

> Spomínate si na najdrahší kúsok zo svojho ateliéru? S akými netradičnými alebo nejakým spôsobom extravagantnými požiadavkami od klientov ste sa stretli?

Najdrahšia bola aktovka zo pštrosej kože v hodnote 6 500 eur, ktorú sme vyrobili pre istého Brita žijúceho v Ománe. Išlo o skutočne unikátny kúsok, ktorý u nás nerobíme každý deň.

Medzi našich klientov patria aj manželka bývalého prezidenta Kisku a súčasná prezidentka, pre ktoré sme na inauguráciu vyrobili každej po dve kabelky. Boli výnimočné tým, že mali na sebe veľmi staré vintage kovania ešte z dielne môjho otca, ktoré sme nanovo pozlátili. Celý proces navrhovania a výroby bol pre nás výzvou, pretože doň vstupovali protokolistka prezidentky i jej módny stylista Boris Hanečka a tlačil nás aj čas.

Z netradičných výrobkov si spomínam ešte na kožený kôš na bielizeň alebo fotorámik vyrobený z kože, pravdou však je, že takýchto požiadaviek od klientov až tak veľa nedostávame, pretože väčšinou už našu tvorbu poznajú a sami chcú nadčasovú klasiku. Pri kabelkách rôznych pestrých farieb o extravagancii asi hovoriť nemôžeme, hoci klienti preferujú skôr zemité farby. Občas nás prekvapia mužskí klienti, ktorí do aktoviek chcú podšívky netradičných farieb, napríklad ružové. Samozrejme, toto prianie im vždy radi splníme, ide nám predsa o ich spokojnosť a fakt, že dostanú kvalitný výrobok, s ktorým budú spokojní. Fantázii klientov u nás medze nekladieme, samozrejme, v rámci možného.

> Na záver nám prezraďte, čo plánujete do budúcnosti.

Čo sa týka expanzie, veľké plány nemáme. Neplánujeme dokonca ani zamestnať ďalších ľudí, náš ateliér teda ostane ako dvojčlenná rodinná firma druhej generácie umeleckých brašniarov, v ktorej všetky produkty prejdú len mojimi a manželkinými rukami. Dôraz teda aj naďalej budeme klásť na kvalitu a osobný prístup, rozhodne sa nechceme stať masovou výrobou a tlačiť na kvantitu.

Prednedávnom sme však začali organizovať poldňové tvorivé dielne – workshopy, kde záujemcov prevedieme základnými technikami spracovania a šitia kože. Robí nám to naozaj veľkú radosť. Koža úžasne vonia, človek sa tej vône nikdy nenabaží. Vidieť nadšenie v očiach ľudí, ktorí k nám prídu a my im môžeme ukázať našu prácu, je obrovská satisfakcia a nám samým to pripomína, prečo sme sa pred takmer desiatimi rokmi dali na túto dráhu – koža je naša životná vášeň.

 

 

 

Späť