sk
cz en
MENU
KONTAKTOVAŤ
OBCHODNÉ MIESTA
PRIVÁTNI
BANKÁRI
ÚSTREDIE
BLOG
AN
ZAX: Sladký luxus s príchuťou originality
26.04.2023

Vedeli ste, že najlepšia pralinka na svete sa vyrába na juhu Slovenska v Komárne? Nielen o nej nám porozprávala jej tvorkyňa Zuzana Varga, ktorá vo svojej čokolatierskej dielni ZAX tvorí unikátne výrobky z čokolády, ktoré potešia nielen vaše chuťové poháriky, ale aj oči.

Predstavte nám príbeh vašej spoločnosti. Čo stálo za myšlienkou otvoriť si luxusnú čokoládovňu?

Na začiatku stála túžba po zmene. Spolu s manželom sme dovtedy pracovali v úplne inej sfére – v oblasti stavebníctva. Spolu sme tvorili interiéry od projektovania až po realizáciu a po troch dekádach strávených v tomto biznise sme snívali o zmene.

Vtedy sme ešte nevedeli, aká veľká táto zmena bude – čokoláda prevrátila náš dovtedajší život naruby. Dnes sme však radi, že sme sa na túto dráhu dali.

Ja som už v tom čase nejaké skúsenosti s čokoládou mala, išlo však skôr o amatérsku rovinu prameniacu z môjho nadšenia pre túto nádhernú a veľmi špecifickú potravinu. Samozrejme, absolvovala som niekoľko kurzov a veľa sa o tejto téme vzdelávala aj sama na internete.

Zároveň som na trhu cítila nedostatok kvalitných, naozaj prvotriednych sladkostí. Prvotný impulz venovať sa čokoláde na profesionálnej úrovni však prišiel od mojej rodiny a priateľov, ktorým moje čokolatierske výtvory veľmi chutili.

Začiatky podnikania určite neboli jednoduché. Čo všetko predchádzalo otvoreniu vašej čokoládovne?

Napriek tomu, že už v začiatkoch som mala konkrétnu víziu, čo chcem robiť a aké produkty chcem priniesť na trh, spolu s manželom som ešte pred otvorením strávila celú jar a leto roku 2019 cestovaním po najlepších čokoládovniach Európy a Ameriky. Jednoducho sme chceli vidieť na vlastné oči, ako čokoládu vyrábajú tí najlepší. Cestovali sme, cielene vyhľadávali miestne výrobne čokolády a prezreli sme si ich ponuku a technológie spracovania.

Niekedy v tom období vo svete na popularite získavali farebné pralinky. Ja som už predtým experimentovala s farbením čokolády a veľmi rýchlo som si našla v tejto technike veľkú vášeň. Už v začiatkoch som teda vedela, že moja čokoláda bude žiariť v nádherných farbách.

V dnešnej dobe totiž nestačí, aby bolo niečo len chutné, ale musí to byť aj krásne.

Pravdou je, že jedlo osloví najprv naše oči. A ak sa našim očiam jedlo nepáči, ťažko si ho dávame do úst.

Ako by ste opísali filozofiu vašej firmy a čo vás motivuje v podnikaní?

Naša filozofia je jednoduchá, teda aspoň na prvý pohľad – vyrábať jedinečné, prémiové produkty z vybraných ingrediencií najvyššej kvality. Bodka.

Ale trochu širšie – ZAX je kombináciou fascinácie a vášne pre čokoládu, ktorú pôsobivo stelesňuje ich duálnosť – súhrn krásy a výnimočnej chuti.

Motivujú a inšpirujú nás svetové trendy, ktoré pozorne sledujeme, a pokúšame sa dosiahnuť úroveň absolútne prvotriednych majstrov tohto remesla.

Verím, že našou precíznou tvorbou to klientom každý deň dokazujeme – tu doma na Slovensku!

Prejdime k samotnej čokoláde. Ako prebieha výroba luxusných praliniek vo vašej dielni?

Prvý krok je vlastne o experimentoch – vyberáme prvotriedne ingrediencie, komponujeme príchute a ladíme naše jedinečné receptúry tak, aby v nich vyniklo presne to, čo má, a aby každý kúsok našej čokolády bol výnimočným zážitkom. Nakoniec to všetko dolaďujeme s vizuálom praliniek – teda s ich tvarom a farebnosťou, ako aj s obalom, v ktorom budú uložené. Naším cieľom je zakaždým harmónia. Jednoducho všetko musí spolu navzájom „hrať“.

V našich pralinkách je teda veľa našej kreativity, no ich výroba je náročná aj z technickej stránky – jednotlivé postupy vyžadujú mnoho precíznosti a skúseností, pretože už nepatrná odchýlka v receptúre alebo nedodržaná teplota v jednom kroku môže celý výsledok pokaziť.

Ako spoznám dobrú čokoládu?

Je to vlastne celkom jednoduché – horká čokoláda môže obsahovať len tieto zložky: kakaové maslo, kakaovú sušinu, cukor (alebo iné sladidlo) a prípadne aj prírodnú vanilku. Nič iné. Do mliečnej čokolády patrí okrem hore uvedených ingrediencií ešte aj sušené mlieko, v prípade bielej čokolády z receptu logicky vypadáva kakaová sušina.

Z pohľadu spotrebiteľa je teda najjednoduchším ukazovateľom zloženie výrobku, pričom dôraz je práve na použitom tuku – v kvalitnej čokoláde nemá čo hľadať žiadny okrem spomenutého kakaového masla.

Samozrejme, veľa napovie už samotný dojem z čokolády – jej chuť má byť jemná, krémová a celkovo lahodná. Garantujem vám, ak raz ochutnáte prvotriednu čokoládu, napríklad aj z našej dielne, už nikdy nebudete chcieť žiadnu inú.

Na akú klientelu sa špecializujete?

Fokusujeme sa na náročných klientov, ktorí vedia patrične oceniť nielen prvotriedne ingrediencie, ale aj naše know-how a vášeň, ktoré do čokolády dávame. Paralelne sa sústreďujeme aj na korporátnu klientelu. Naše elegantné, dovolím si povedať, že aj luxusné balenia praliniek totiž potešia zároveň darujúcich i obdarovaných. My ich navyše aj kreatívne personalizujeme a v prípade záujmu dopĺňame o logá, a preto sú priam stvorené na to, aby boli vítaným firemným darčekom. My sami si však v žiadnom prípade klientov nevyberáme a nerobíme medzi nimi žiadne rozdiely. S rovnakou oddanosťou teda obslúžime tak pani Evičku v bežný utorok o 10. v ZAX shope v Komárne, ako sme spravili v prípade speváka Eda Sheerana na minuloročnom slávnostnom odovzdávaní svetových cien MTV Awards. Ona aj on zbožňovali naše odvážne, nápadité pralinky.

Čo všetko máte v ponuke?

Napriek tomu, že sme pomerne malá remeselná dielňa rodinného typu, je naše čokoládové portfólio bohaté. Naše signature produkty sú jednoznačne pralinky, tých máme v ponuke aktuálne už vo vyše tridsiatich príchutiach.

Obľúbené sú aj naše ručne maľované tabuľkové čokolády, klienti vyhľadávajú aj naše chrumkavé dražé a čokoládové krémy. Naozaj je z čoho vyberať, dokonca z času na čas uvažujeme o zúžení našej ponuky, zvyčajne sa to však skončí ďalšími, limitovanými kolekciami. Nechceme totiž klientom brať to, na čo sú u nás zvyknutí. (Smiech.)

Čo je vaším bestsellerom? Môžete našim čitateľom dať aj osobné odporúčania?

Jednoznačne najpredávanejšia je pralinka s príchuťou passion fruit. Tá je u klientov taká obľúbená, že nesmie chýbať v žiadnych našich výberoch. Je to zároveň aj môj osobný tip – koniec koncov, nezbožňujem ju len ja a klienti, ale aj odborná porota.

Zaujímavosťou je, že nepracujeme s typickou belgickou čokoládou. Stavila som na iný druh, na francúzsku čokoládu Valrhona, ktorá ma svojimi vlastnosťami i chuťou oslovila viac.

Samozrejme, stojíme si za každým výrobkom, ktorý opustí našu dielňu. V každom z nich je množstvo našej vášne a zanietenia pre remeslo, pričom dôraz kladieme aj na použité suroviny. Mandle dovážame zo Sicílie, lieskové oriešky z talianskeho Piemontu, naše ovocné pyré má francúzsky pôvod, lyofilizované ovocie zase španielsky. Kapitolou samou osebe je naša vanilka, tú nám dodáva dievča, ktoré ju osobne zbiera na Madagaskare.

Menia sa chute klientov? Je klasika stále „in“ alebo sa do popredia dostávajú netradičné príchute?

Aj oblasť čokolatierstva podlieha vývoju a aj tu fungujú rôzne trendy. My sa našich klientov snažíme v tomto smere aj trochu edukovať, čo je nakoniec oveľa ľahšia práca, ako sme si mysleli, keďže sú veľmi otvorení novinkám.

V ponuke, samozrejme, máme aj povedzme netradičné príchute ako šampanské alebo červené víno, naša cesta však vedie skôr k sviežim náplniam najmä z domáceho a exotického ovocia, pričom pracujeme výhradne s prírodnými ingredienciami. Korenie v našej čokoláde nájdete v menšom zastúpení. Pri príprave sa snažíme o rovnováhu a harmóniu chutí, podobne ako v živote – všetko by malo byť vyvážené.

Pralinky z vašej dielne si všimli aj v zahraničí a vyhrali mnoho medzinárodných súťaží. Ktoré ocenenie si vážite najviac?

Odborné spätné väzby, akými sú vyjadrenia porôt na medzinárodných gastro súťažiach, sú pre nás dôležité, pretože nám v istej miere určujú smer ďalšieho vývoja a inovácií. Dovedna máme až desať významných svetových ocenení, no vynikne z nich minuloročná sezóna. Na najprestížnejšej súťaži Great Taste Awards v Londýne sme získali – mimochodom, ako jediní z EÚ – tri hviezdičky v kategórii plnené čokolády.

Tým chcem trochu neskromne povedať, že naše passion fruit pralinky, ktoré som už spomínala, sú aktuálne svetovou jednotkou, kráľovné medzi pralinkami.

Tento aj predošlé úspechy si naozaj veľmi vážime a pre mňa osobne je každé ocenenie obrovskou satisfakciou. Je to naozaj skvelý pocit, keď vám prísna niekoľkočlenná odborná porota adresuje krásne slová ako napríklad „vyvážená harmónia kvality a originality s výraznou esenciou chutí a farieb“.

Na záver nám prezraďte plány do budúcnosti. Na čo nové sa môžu vaši zákazníci tešiť?

Po minuloročných úspechoch sa nás na plány pýtali viacerí. Manžel má na to zakaždým jednoduchú odpoveď: sľubujeme, že zajtra vám budeme robiť ešte chutnejšie čokolády. Náš plán je teda jednoduchý – byť tými najlepšími!

Aby som prezradila trochu viac, v súčasnosti pracujeme na nových limitovaných kolekciách. Nedávno to bola valentínska, hneď po nej bude nasledovať veľkonočná.

Našim dlhoročným verným zákazníkom sme zaviazaní kvalitou produktov, ale aj precíznym servisom a kvalitou prezentácie. Chceme, aby každý po otvorení praliniek či čokolády z našej dielne zažil „wau efekt“, okamih výnimočného vizuálneho i chuťového zážitku.

Vašim čitateľom preto odkazujem – vyskúšajte nás! Sľubujem, že sladký luxus ZAX vás nesklame.

 


 

Späť