sk
cz en
MENU
KONTAKTOVAŤ
OBCHODNÉ MIESTA
PRIVÁTNI
BANKÁRI
ÚSTREDIE
BLOG
AN
Dizajn s dušou Slovenska
26.01.2024

Folklór pre mňa znamená uvedomenie a hrdosť, hovorí Jana Kamenská, horlivá propagátorka slovenskej ľudovej tvorby a majiteľka značky Kamenská – Dizajn s dušou Slovenska, ktorá sa už vyše dekádu špecializuje na výrobu úžitkových predmetov s odkazom na históriu našich predkov. Rozprávali sme sa s ňou o jej tvorbe, zdrojoch jej inšpirácie i plánoch do budúcna.

> Opíšte nám príbeh svojej značky. Čo stálo za jej zrodom a prečo ste si za inšpiráciu vo svojej tvorbe zvolili práve slovenský folklór?

Príbeh značky Kamenská je túžbou dospelej ženy, ktorá vyrástla z hravého dieťaťa a s láskou spomína na detstvo u svojich milujúcich starých rodičov. Práve oni jej totiž vštepili lásku k ľudovému umeniu, a tá prerástla do vlastnej zbierky a štúdia slovenských krojov a výšiviek, ktorými sa inšpiruje vo svojej tvorbe doteraz.

Narodila som sa síce v Nitre, ale veľkú časť detstva som spolu s mojimi dvomi sestrami prežila na salaši u starých rodičov v malebnom prostredí Starej Hory neďaleko Krupiny. Tamojšie prostredie ma už odmalička veľmi formovalo a doteraz si pamätám jeden kľúčový moment, ktorý svojím spôsobom nasmeroval moje ďalšie kroky. Starého otca som požiadala, aby mi na jedenáste narodeniny vyrezal z dreva postavičku ovečky. Samozrejme, moje prianie mi splnil a táto malá soška má pre mňa doteraz nevýslovnú hodnotu. Nielen preto, že ju vytvoril on, ale i preto, že ju vyrobil vo veku 70 rokov, keď sa mu už triasli ruky, a verím, že do nej vložil celé svoje srdce.

Svoju súčasnú tvorbu v istom zmysle vnímam ako snahu uchovať toto puto so starými rodičmi a detstvom a zachrániť tak kúsok nášho kultúrneho dedičstva tým, že ho zhmotním a pretvorím na dizajnové produkty s dušou Slovenska.

> Ako by ste opísali filozofiu značky?

Filozofiou značky je prepojiť spomienky na detstvo, fascináciu slovenským folklórom a vášeň z tvorby do výnimočných nadčasových produktov s moderným ľudovým dizajnom, ktoré budú unikátnym darčekom, prezentom pre firmy, obce, oslovia fanúšikov folklóru, lokálpatriotov, ako aj ľudí hľadajúcich výnimočný dizajn.

Som presvedčená o tom, že každý z nás prežil svoje nezabudnuteľné detstvo a mladosť na miestach, na ktoré s nostalgiou a láskou spomína. Preto sa svojím dizajnom na úžitkových predmetoch snažím posilňovať u svojich klientov práve túto spomienku, ktorá im prináša radostný pocit bezstarostnosti, nech sa nachádzajú akokoľvek ďaleko od svojho rodného kraja, respektíve od miest, kde boli v živote najšťastnejší.

Všetky moje produkty vznikajú v limitovaných množstvách, aby sa zachovala ich unikátnosť a jedinečnosť.

> Čo všetko ponúkate?

Vybrať si je naozaj z čoho. V mojej ponuke sú šperky, tričká, peňaženky, nástennéhodiny, smaltované hrnčeky, keramické hrnčeky, espresso šálky, termohrnčeky,turistické fľaše, tašky, vankúšiky, prívesky na kľúče, prípadne na kabelky. Moju kompletnú sortimentnú ponuku klienti vždy nájdu na mojom e-shope www.kamenska.com

Osobitnou kapitolou v tejto ponuke je však záplava nádherných variácií dámskych náušníc s absolútnou dominanciou ľudových motívov, pričom najčastejším mnou použitým materiálom pri výrobe týchto náušníc je drevo. Myslím si totiž, že práve drevo je tým najtypickejším symbolom našich životov – doň totiž človek prichádza na svet (kolíska) a v ňom zo sveta aj odchádza (truhla).

> Našli by si vo vašej ponuke niečo aj páni? A na aký výrobok ste najviac hrdá?

Určite áno, napríklad termohrnčeky činerezové hrnčeky s karabínou, ktoré páni ocenia ako parťáka na cesty, čo veľa znesie. Tu môžem odporučiť nádherný nerezový hrnček s karabínkou s ľudovým motívomzo Zvolenskej Slatiny, v ktorom páni nájdu ideálneho spoločníka na cesty po horách,na turistiku, lyžovačky či iné potulky.

Karabínka slúži aj ako uško na uchytenie, čo je skvelé riešenie, ktoré vyrieši problém s miestom v taške. Odolné kovové prevedenie predurčuje produkt na outdoorové využitie. Ponuku sortimentu pre pánov postupne rozširujem.

A na aký výrobok zo svojej ponuky som najviac hrdá? Myslím, že je to kolekcia šperkov Poľana, pretože svojím rozsahom tvarov, dizajnov, farebnosťou i autenticitou použitých vzorov najviac symbolizuje moju tvorivú filozofiu, ktorá má svoj zdroj vo svojráznosti Podpoľania. Táto kolekcia sa skladá z množstva druhov náušníc, brošní, náramkov a príveskov.

> Opíšte nám bližšie proces tvorby šperkov. Z akých materiálov vznikajú a aké je to časovo náročné?

Výrobe kolekcie šperkov predchádzaštúdium krojov, výšiviek, návšteva terénu, ako tomu ja hovorím. Proste musím vycestovať za majiteľmi krojov, ktorí sú ochotní mi ich ukázať, nafotiť a inšpirovať sa nimi.

Trvá niekoľko mesiacov, kým z nafoteného materiálu vzniknú moje prvé náčrty, návrhy na dizajn a následne sa vytvoria graficképodklady na výrobu – vektory, prvé vzorky a až potom prototypy.

Nie raz v tomto procese zistím, že dizajn sa nedá v realite vyrobiť alebo je tá či onáčasť šperku príliš tenká a láme sa, alebo príliš hrubá, a teda nevyzerá dobre. Často sa stáva, že to, čo vyzerá dobre na papieri, nie je v realite až také krásne alebo to nie jez technologického hľadiska možné vyrobiť. Dizajny sa teda musia mnohokrát prekresliť,prerábať tak, aby po vyrezaní laserom z dreva mohol vzniknúť nositeľný šperk. Tento proces trvá približne 6 – 12 mesiacov.

Ako som už spomínala, moje šperky sú prioritne z dreva, všetky kovové časti súz chirurgickej ocele. Na niektorých šperkochsú použité aj ozdobné Swarovski kamienky či grafická UV potlač.

> Na záver nám odhaľte svoje plánydo budúcna. Čo chystáte pre svojich klientov?

Nosnou myšlienkou mojej tvorby bude vždy tradicionalizmus v tom najlepšoma najkrajšom zmysle slova.

Znamená to uchovávanie spomienky na tradície našich predkov, posilňovanie spojenia ducha našej doby s duchom minulosti.

Práve v tom totiž vidím prenos krásy a múdrosti od našichpredkov k súčasnosti, k dnešnej modernej dobe. Preto uchovávam tieto nádhernéľudové motívy na svojich výrobkoch, na úžitkových predmetoch, ktoré sú pre ľudí aj dnes dennodennou potrebou.

Jedným z mojich plánov je pokračovať v bádaní po ľudových motívoch naprieč celým Slovenskom, v ich spracovaní a prenesení na moje výrobky tak, aby boli čo najautentickejšie.

Vlastním už desať nádherných slovenskýchkrojov z rôznych regiónov a v oblasti ľudovejtvorby a folklóru sa neustále vzdelávam, nakupujem si rôzne knihy či výšivky.

Súčasne plánujem rozširovať sortiment svojich výrobkov o ďalšie typy úžitkových,skrášľujúcich a dekoratívnych predmetovtak, aby bola moja ponuka adresná čo najširšej klientele.

 


Späť