sk
cz en
MENU
KONTAKTOVAŤ
OBCHODNÉ MIESTA
PRIVÁTNI
BANKÁRI
ÚSTREDIE
BLOG
AN
Investícia do diamantov?
27.11.2013

Je prirodzené, že v časoch krízy sa ľudia čiastočne odvracajú od tradičných investícií, ako sú dlhopisy a akcie, a hľadajú alternatívy. Často – tak ako v iných oblastiach života – podliehame premyslenému marketingu. Bohužiaľ, bol som viackrát svedkom toho, ako ľudia investovali do diamantov len na základe pocitu, bez znalosti základných faktov. Preto je dobré pozrieť sa na investíciu do diamantov s chladnou hlavou (ak sa dá považovať za chladnú hlava s teplotou 36,7 C).

V prvom rade chýba transparentnosť. Ak vlastníte akcie firmy Microsoft, poznáte v každom okamihu ich cenu, a to na cent presne. V okamihu, keď píšem túto vetu, je cena akcií Microsoft 37,64 USD. A nielen to: cena každej akcie Microsoftu je rovnaká, pretože s každou sú spojené rovnaké práva – má rovnakú váhu pri hlasovaní na valnom zhromaždení, rovnakú dividendu atď. S diamantmi to nie je zďaleka také jednoduché. Neexistuje niečo ako „štandardizovaný“ diamant. Každý diamant je iný a jeho cena závisí najmä od nasledujúcich štyroch faktorov: rez, farba, čírosť a karát. To znamená, že keď vám diamant predávajú, neviete si ľahko overiť (tak ako v prípade akcií za pár sekúnd na internete), aká je fair cena za ten trblietavý kúsok uhlíka. Ak ste len trochu skúsený investor, nikdy nekúpite akcie za 40 USD, ak vidíte, že sa na burze obchodujú za 37,64 USD. V prípade diamantov podľahnete emócii a zabudnete na zdravý sedliacky rozum.

Ďalším problémom je likvidita. Je to schopnosť premeniť majetok na peniaze, cash. Pritom likvidita je jedným z najdôležitejších parametrov akejkoľvek investície. Opäť príklad zo sveta tradičných investícií: veľmi likvidné akcie viete predať za pár minút aj v relatívne veľkých objemoch (stovky tisíc až milióny eur). Navyše, rozdiel medzi nákupnou a predajnou cenou je zvyčajne len 1 cent, čo je menej ako 0,1 %. V prípade diamantov je cena, za ktorú sú ochotní ho odkúpiť späť, často len 60 – 80 % predajnej ceny. To je neuveriteľne veľký rozdiel medzi nákupnou a predajnou cenou, ktorý vo finále znižuje výnos investora. Samozrejme, v eufórii pri nákupe diamantu nemyslíte na jeho predaj, ale ak sa bavíme o investícii, ktorá neprináša žiadne výnosy (úrok, dividend), tak by vás malo zaujímať, za akých podmienok ju viete speňažiť.

Dalo by sa písať o ďalších veciach: diamant musí mať svoj certifikát, bez ktorého ho len ťažko predáte, a nie každý certifikát má rovnakú váhu (inými slovami, niektorí obchodníci ho vôbec nemusia uznať). Ale myslím si, že je to zbytočné: diamant, či sa nám to páči, alebo nie, nespĺňa niektoré základné kritériá kladené na investície: minimálne, čo sa týka transparentnosti ceny a rozdielu medzi nákupnou a predajnou cenou. Je slobodnou voľbou každého, čo bude považovať za investíciu, ale je legitímne, ak sa po vypočutí chválospevov obchodníkov s diamantmi triezvo pozriete aj na druhú stranu tej istej mince… 

Späť