sk
cz en
MENU
KONTAKTOVAŤ
OBCHODNÉ MIESTA
PRIVÁTNI
BANKÁRI
ÚSTREDIE
BLOG
AN
Mladí ľudia a ich vzťah k sporeniu
30.09.2014

Už od nepamäti sa nám rodičia snažili vštepiť pár pravidiel a zásad, ako sa správať, ako si určiť v živote priority a, samozrejme, aj o zodpovednosti k peniazom.

Ako človek postupne dospieva, začína si uvedomovať, že je zodpovedný sám za seba a nemôže sa donekonečna spoliehať na svojich blízkych. Po škole nastupuje tvrdá realita v podobe zamestnania, ktorej príjemná časť predstavuje nárok na odmenu - mzdu. Prvé zárobky zvykne človek celé minúť. A pri tejto príležitosti sa naskytá základná otázka: Prečo sporiť?

Odpoviem si protiotázkou...

Viete, ako sa stať bohatším, ako ste dnes?

  1. Začnite šetriť hneď! Výhodou mnohých je, že sa môžu spoľahnúť na rodičov, ktorí im počas štúdia hradia náklady za bývanie, poskytujú stravu a šatia ich. Mnoho mladých ľudí aj popri škole chodí na brigády a zarába peniaze. Práve tu sa naskytá  vhodný čas, keď si mladý človek môže začať tvoriť rezervu do budúcna.
  2. Aj málo stačí, ak je báza pravidelná.  Je mi jasné, že mladý človek po ukončení štúdia a bez praxe nedostane mzdu, o akej sníva. Aj tú si musí postupne vybudovať. Ako sa vraví, „kto si neváži malé, nezaslúži si veľké“. Ak  priemerná mzda  v Bratislave je na úrovni 850 eur a človek by si odkladal 10 % z platu, ročne by mal odložených 1 020 eur. Po piatich rokoch je to 5 100 eur.
  3. Takýmto postupným sporením si vytvorí finančnú rezervu. Tá môže slúžiť na krátkodobé vykrytie finančných nákladov v nepredvídateľných situáciách, ako napríklad strata zamestnania, náhle ochorenie alebo, ako býva zvykom, keď to najmenej čakáme, pokazí sa všetko naraz...
  4. Počas aktívneho života na nás číhajú rôzne nečakané nástrahy, a preto je dôležité, ak máme pocit finančnej istoty. Tá nám otvára dvere pri rôznych príležitostiach. Či už pri rozvoji vzdelávania, alebo pracovných ponukách. Mnoho mladých ľudí sníva o rozbehnutí vlastného biznisu, ktorý by im zabezpečil finančnú slobodu...

Takže ak to zhrniem, sporiť je dôležité počas celého života. V dnešnej dobe si nemôžeme byť istí ničím – zdravím, prácou...Takže ak využijeme svoj produktívny vek a budeme myslieť na budúcnosť, o to ľahšie sa nám bude žiť, keď prídeme do neproduktívneho veku a už nebudeme mať šancu vrátiť čas späť a naprávať svoje rozhodnutia.

Je to podobné ako príslovie: „Čo sa zamlada naučíš, na starobu akoby si našiel.“ Vo finančnom ponímaní: „Čo si našetríš počas aktívneho života, z toho budeš žiť v pasívnom veku/na staré kolená.

Späť