sk
cz en
MENU
KONTAKTOVAŤ
OBCHODNÉ MIESTA
PRIVÁTNI
BANKÁRI
ÚSTREDIE
BLOG
AN
Plán B
18.06.2012

Po niekoľkých mesiacoch relatívneho pokoja na trhoch, ktorý bol ovplyvnený predovšetkým naliatím bezprecedentného cashu zo strany ECB na trh, sa opäť vrátila nervozita spojená s gréckym a po novom aj so španielskym dlhom.  Je to rovnaké, ako keď sa vráti nevyliečená chrípka. Na prvý pohľad sa uľaví, ale keďže pôvodca problému zostal neriešený, ochorenie sa vráti. A často udrie silnejšie než predtým...

A opäť sa vynárajú „zaručené“ (a predovšetkým jednoduché) riešenia, ktoré svojim užívateľom prinesú rýchly recept na to, ako prežiť toto obdobie. A nielen prežiť, ale aj na ňom úspešne zarobiť.

Nechcem v žiadnom prípade aktuálnu situáciu nijako podceňovať a už vôbec nie bagatelizovať. Obdobné konflikty v minulosti sa nezriedka končili skutočne katastrofálne a ich úvodné symptómy určite tiež nevyzerali dramaticky.

Motívom na napísanie tohto blogu bol iný blog, v ktorom autor prezentoval niekoľko krokov, ako sa zachrániť pred pádom spoločnej meny. Okrem iného odporúčal niekoľko zaujímavých riešení, ktorých by som sa chcel krátko dotknúť.

Jedným z riešení, ako sa ochrániť, je otvorenie účtu v cudzej mene a nákup tejto meny, čím znížim svoju pozíciu voči euru a v prípade jeho zániku budem v spoľahlivom prístave. Prirodzene, je to riešenie. Hlavne ak si za danú menu zvolíte niektorú, ktorá je vzdialená od Európy a nie je od Európy závislá (t. j. nie CZK alebo PLN). Autor však opomenul jednu veľmi podstatnú vec, a tou je riziko oslabenia danej meny voči euru. Menové riziko je mimoriadne háklivá vec a v prípade, ak s ním nekalkulujete, môže sa stať, že záchranný plán sa zmení na dramatickú potopu.

Ďalším z riešení do dnešných dní je zadlženie. Podľa autora sa dá očakávať, že príde vysoká inflácia a tá nepraje úsporám, ale, naopak, znižuje reálnu hodnotu úveru. Ako nápad to rozhodne stojí za úvahu, prirodzene, je otázne, akým spôsobom sa daný úver využije (inými slovami, či to bude investícia, alebo spotreba) a predovšetkým, či budem schopný daný úver splácať. A to je v tejto skutočne neistej dobe vec hodná dôkladného zváženia.

Ako som už spomenul, rozhodne si nedovolím tvrdiť, že euro ako také a jeho dnešná podoba je veličinou, ktorá je daná a vo svojej podstate nemenná. Pred 15 rokmi sme o spoločnej mene v podstate ani nesnívali. Na druhej strane sme pred 20 rokmi zánik jednej meny spoločne prežili. Osobne považujem za jediné rozumné riešenie vhodne postavené a dostatočne diverzifikované portfólio, ktoré zahrnie celkový majetok jednotlivca. Neexistuje jednoduché riešenie a je skutočne potrebné si uvedomiť, že každá ochrana niečo stojí. A túto cenu je veľmi dôležité vopred spočítať.

Nepredpokladám, že aj prípadným zánikom eura začneme platiť mlynskými kolesami. Ak by som uvažoval týmto smerom, potom by som osobne kúpil väčšie pole, vykopal dve-tri studne a začal farmárčiť. Jesť bude treba za každých okolností...

Späť