sk
cz en
MENU
KONTAKTOVAŤ
OBCHODNÉ MIESTA
PRIVÁTNI
BANKÁRI
ÚSTREDIE
BLOG
AN
Ach, tie úrokové sadzby
19.12.2016

Zvláštne sú tie úrokové sadzby. Raz klesajú, inokedy stúpajú a nie je výnimkou, že sa nemenia vôbec. Bože, a koľko ich je. Jedna je od centrálnej banky, ďalšia od komerčných bánk. Niektoré sa odvolávajú na swapy, iné na výnosovú krivku. Pokiaľ tomu človek porozumel až sem, definitívne ho vykoľají delenie na rôzne časové dĺžky. O menovom pohľade sa nebudem veľmi rozširovať, pretože... ako vysvetliť pracovníčke call centra či kuriérovi, prečo je dolár inak úročený ako euro? A čo ten jen, naňho asi zabudli – nikto ho neúročí. Človek aby mal stále otvorenú Wikipediu alebo Investopediu. A keby sa vyvíjali tie úroky tak, že sme na ich zmenu pripravení... že nám dopredu povedia, kam pôjdu, keď niekto niečo povie alebo urobí. Najprv všade hovoria, že klesajú a budú klesať. Kým si smrteľník vybaví voľno a vyplní žiadosti, zas stúpajú. Ešteže si ich pohyb vždy ex post dokážeme logicky objasniť.

A ruku na srdce, kto z Vás rozumie, prečo sa tie úrokové sadzby obchodujú nie na základe dnešnej situácie, ale na základe očakávaní? No smrrrrrťťťť. Hlavne, že tí, čo určujú ich vývoj, berú strašné peniaze a bonusy. A napokon sa pomýlia. Teda pardon, revidujú odhad.

Asi nikoho neprekvapí priebeh 10-ročného generika na americké štátne dlhopisy. Nie, to nie sú lieky J. Však keď si pozriete graf, hneď Vám to bude jasné. Je to priebeh vývoja za posledných 63 mesiacov.



Jasnéééé... Dole, hore, strmšie dole, miernejšie hore, na chvíľu dole, potom strašne rýchlo hore...

Pochopili?

Takže, v USA úrokové sadzby určované FED-om sa naposledy zvyšovali pred rokom (15. 12. 2015). Predtým sa zvyšovali dáááávno − 29. 6. 2006. Medzitým sa stále len znižovali alebo sa nemenili (od 15. 12. 2008 do 15. 12. 2015, t. j. 7 rokov boli na NULE). Hovoríme o základnej úrokovej sadzbe. Vývoj tých dlhodobých sadzieb, napr. 10-ročných, však vo veľkej väčšine vychádza z tej základnej. Ešte raz... základná sadzba sa najprv len znižovala a potom sa dlllllho nemenila.

Napriek tomu sa podľa grafu trh viackrát mýlil.

Najprv nárast na 2,4 %, pokles na 1,8 %, opäť nárast na 2,4 %, potom zošup až na 1,4 %, nasledovali strach a hrôza a vystrelenie na 3 %, potom zas strmhlav na 1,6 % a opäť svetielko nádeje v podobe 2,4 %, ku koncu obdobia pád do dezilúzie (pod 1,4 %) a dnes sme opäť na 2,4 %.

Presne pred rokom si trh myslel, že FED zvýši v decembri 2015 svoju sadzbu. Prvýkrát po 9,5 roku! A zároveň podľa hodnoty sadzieb trh veril, že počas r. 2016 tak urobí (zvýši úrokové sadzby) ešte 4-krát.

Realita? Už ich nezvýšil vôbec!!! A aby sa kruh uzavrel... zažívame DÉJÀ VU. Dnes trh opäť v decembri čaká zvýšenie úrokovej sadzby a minimálne 2, 3-krát zopakovanie tohto kroku v r. 2017. A zopár analytikov predpovedá ich rast v rovnakej intenzite v r. 2018. Dnes v to veria, pretože TRUMP. A jeho plán veľkej (obnovenej) Ameriky. Inokedy to bolo zase niečo iné.

Má trh pravdu, alebo opäť výnos klesne pod 2 %? Toť otázka. Ja si skôr myslím, že sa dotkne tej dvojky. Ale asi zmením názor. Nepôjdem predsa proti trhu... (po 15 minútach) Alebo pôjdem. Že mením názor? No a Laughing? Aj oni (odhadcovia na vývoj úrokových sadzieb) ho stále menia.

Späť