sk
cz en
MENU
KONTAKTOVAŤ
OBCHODNÉ MIESTA
PRIVÁTNI
BANKÁRI
ÚSTREDIE
BLOG
AN
Ideálna investícia neexistuje
08.06.2021

Externé faktory a riziká vyvolávajú neistoty v „hlavách“ investorov. Každá trieda finančných aktív pritom reaguje na pôsobenie externých faktorov inak. Preto, či už hovoríme o trhových rizikách, rizikách volatility, pandemických alebo kreditných rizikách, s každým z nich by sa mal vedieť investor mentálne vysporiadať a riadiť sa základnými princípmi investovania.

 

Ak ste boli niekedy v Indii, určite ste navštívili takzvaný zlatý trojuholník. Dillí, hlavné mesto Indie, vám prinesie dva diametrálne odlišné svety. Nové a Staré Dillí sa spájajú v jednom meste a odrážajú celú Indiu, v ktorej sa mieša prastará história so súčasnosťou. Agra, bývalé hlavné mesto Mughalskej ríše, skrýva skvost architektúry a jeden z ôsmich divov sveta, chrám Taj Mahal.

Tretím vrcholom indického zlatého trojuholníka je mesto Jaipur. Hlavné mesto púštneho a najpestrofarebnejšieho miesta celej Indie, štátu Rajastan. Jaipur je iný ako všetky ostatné mestá Indie – široké ulice a ružové fasády domov, Palác vetrov, trhy látok a drahokamov a ženy s najpestrofarebnejším sárí. To je Jaipur.

Aj finančný trh má svoj trojuholník. A tak, ako každý, kto navštívi Indiu, by mal spoznať aspoň jedno z troch miest Indického zlatého trojuholníka, každý investor, predtým než začne investovať, by mal poznať a ovládať princípy vyplývajúce z investičného trojuholníka.

Riziko, likvidita, výnos. To sú jeho tri vrcholy. Alfa a omega investovania.

Investícia, ktorá by spĺňala všetky tieto tri atribúty, by predstavovala ideálnu investíciu. Tá však neexistuje. Teda existuje, ale len v hlavách niektorých investorov, ktorí nezmyselne požadujú bezrizikovú investíciu, s výnosom ideálne 6 až 10 % ročne, a s možnosťou jej okamžitého predaja v prípade akýchkoľvek náznakov zvýšenej volatility na finančných trhoch. 

Aj keď si poviete, že to je hlúposť, bohužiaľ, s obdobnými požiadavkami investorov sa stretávame na dennej báze.

Pritom je to úplne identická situácia, ako keby rovnaký investor prišiel do autosalónu a chcel si kúpiť auto s dvanásťvalcovým bi­turbo motorom s výkonom 612 koní, spotrebou 0,8 litra na 100 kilometrov a možnosťou jeho spätného odpredaja dealerovi za 100 % kúpnej ceny, a to kedykoľvek počas nasledujúcich 5 rokov.

Zaujímavé je, že nikdy žiadny investor s takouto požiadavkou do autosalónu neprišiel (a ani nepríde). Aby sme si odpovedali na otázku, prečo nie, vráťme sa o pár krokov (rokov) späť a pozrime sa „do hlavy“ bežného investora.

Automobil je súčasťou nášho každodenného života. Je s nami desaťročia, jazdili na ňom naši starí rodičia, naši rodičia, jazdíme na ňom my a aj naše deti. Každý z nás si kúpil, alebo v budúcnosti kúpi model, na ktorý nedá dopustiť, avšak môže sa stať, že sa stanete vlastníkom takého, ktorý pri prvej príležitosti predáte a poviete si „nikdy viac“.

Autá tu boli za socializmu, autá sú tu s nami teraz a budú aj v najbližšej budúcnosti. Každý z nás túži mať vlastné, ale málo „investorov“ si pritom uvedomuje, že je to najhoršia investícia v ich živote. Akonáhle totiž opustíte dvere autosalónu, jej hodnota klesne minimálne o desať percent. Viete si však predstaviť, že dnes na finančnom trhu investujete 100 000 EUR a zajtra, po opustení „autosalónu“, bude hodnota vašej investície predstavovať len 90 000 EUR ?

Urobme si preto paralelu na finančný trh. Index S&P 500 predstavuje „matku“ všetkých akciových indexov, bol vytvorený  v roku 1926 a obsahuje akcie 500 najväčších amerických spoločností. Je to Rolls­Royce medzi akciovými indexmi, ktorý od roku 1926 dosahuje priemerné ročné zhodnotenie na úrovni 10 %, za posledných 10 rokov na úrovni 13,6 % ročne.

Priemerné zhodnotenie pozostáva z jednotlivých ročných zhodnotení indexu, medzi ktorými nájdete 34 %­né kladné zhodnotenie v roku 1995, ale aj 38,5 %­ný prepad hodnoty indexu v roku 2008.

Finančný Rolls­Royce má však jeden vážny handicap. Investovanie je tu s nami pár rokov, niektorí ľudia ho ešte nikdy v živote neskúsili, profesionálni investori majú historickú skúsenosť maximálne v dvoch desiatkach rokov.

Navyše, mnohí z investorov poznajú len stúpajúce krivky ich investícií a pri prvom väčšom trhovom pohybe prepadajú panike.

Investícia do S&P 500 je však v porovnaní s nákupom automobilu úplne identický prípad dlhodobej investície. Správanie väčšiny investorov je však v prípade týchto dvoch investícií úplne nepochopiteľne odlišné.

Predstavte si, že je rok 2008. Vlastníte jeden skutočný a úplne nový model Rolls­Royce Phantom (2008) a jeden finančný Rolls­Royce, v podobe indexu S&P 500. Akciové trhy sa v dôsledku veľkej finančnej krízy prepadli o takmer 40 %.

Naše rozhodovanie riadi strach, bojíme sa, že utrpíme stratu, bojíme sa neúspechu. V dôsledku strachu by k dvom Rolls­Royce investíciám investori pristupovali úplne odlišne. V prípade automobilu by si väčšina z majiteľov povedala, že je to dlhodobá investícia do renomovanej značky a kvality, ktorá im zabezpečí zachovanie hodnoty ich investície aj v budúcnosti.

Stalo by sa tak napriek tomu, že po opustení autosalónu stratili minimálne  10 % hodnoty investície a každým ďalším rokom používania by cena automobilu klesala (za predpokladu, že by sa nejednalo o výrobnú sériu v počte 10 vyrobených kusov) a pravdepodobne by aj predajná „bazárová“ cena auta v dôsledku zníženého dopytu po luxusných automobiloch v roku 2008 klesla, a to odhadom minimálne o 30 %. Automobil je však naďalej funkčný a spĺňa základnú požiadavku na presun
z bodu A do bodu B, preto by si ho väčšina majiteľov ponechá a konštatuje, že ešte si na ňom chvíľu „pojazdí“ a predávať ho nebude.

A teraz ten finančný Rolls­Royce, ktorý nám prináša zhodnotenie 10 % ročne, za posledných 10 rokov v absolútnom vyjadrení 136 %, no ktorý nám však zrazu z roka na rok stratí 38 % zo svojej hodnoty. Verím tomu, že viac ako 90 % investorov by v panike túto investíciu predávalo a snažili by sa zabrániť strate, ktorá je v každom momente jasne kvantifikovateľná. Na každom finančnom webovom portáli totiž nájdete aktuálnu hodnotu indexu S&P, navyše o prepade trhov o 40 % hovoria všetky médiá a všetky správy, na investorov sa to rúti z každej strany a pred touto informáciou niet úniku.
 
Strata z finančnej operácie je frustrujúca a investor sa jej chce za každú cenu zbaviť, zabudnúť na ňu, a preto v panike predáva. O poklese predajnej ceny automobilov Rolls­Royce Phantom o viac ako 30 % však nepíše nikto.

A pritom by stačilo zachovať k obidvom investíciám rovnaký postoj. Investícia do indexu S&P prináša investorovi v priemere 10 % ročne a je dlhodobá, lebo také investície do akcií jednoducho sú. Síce aktuálne jej hodnota investorovi klesla o takmer 40 %, ale na základe dlhodobých historických dát je možné predpokladať, že o 5 rokov bude opäť v pluse minimálne 10 %.

Navyše, ak túto investíciu zdvojnásobí, bude jej zhodnotenie určite vyššie ako  10 %. Finančný Rolls­Royce, rovnako ako automobil, plní napriek prepadu ceny naďalej svoju základnú funkciu: diverzifikuje riziko investície medzi 500 najväčších  firiem v USA. Mnoho z týchto firiem vypláca a naďalej bude vyplácať dividendy, takže z investície má investor aj priebežný príjem, navyše je historicky potvrdené, že z dlhodobého hľadiska sa investícia do S&P zhodnocuje v priemere o 10 % ročne.

Investor vlastní 500 akcií najväčších spoločností najsilnejšej ekonomiky sveta, prečo teda radšej nepredá skutočný Rolls­Royce, ktorý generuje iba náklady, ale predá svoje likvidné „zlaté vajce“ vo svojom majetkovom  portfóliu?

Vysvetlenie je jednoduché. Veľa investorov neovláda elementárne princípy investovania. Trojuholník riziko, likvidita, výnos – to je nevyhnutné minimum, ktoré by mal každý ovládať.

Zdravý „sedliacky“ rozum: kupovať, keď je to lacné a predávať, keď je to drahé, vie byť tiež nápomocný.

Navyše, ak budete realizovať svoje investície s podvedomím, že výsledkom investície v niektorom momente príde k strate, budete predchádzať panike a skratovému riešeniu situácie v čase poklesu finančných trhov. Ak plánujete, aj v kontexte aktuálnej eufórie na akciových trhoch investovať do akcií, držte svoje očakávania nízko a predídete tým sklamaniu z neúspešného začiatku, ak sa náhodou situácia na finančných trhoch zmení.

Ak chcete investovať do akcií alebo akciových indexov, predstavte si situáciu, že zrealizujete nákup akcií, na druhý deň sa zavrú všetky burzy a vy najbližších desať rokov nebudete vedieť svoju investíciu predať. Ak sa s touto myšlienkou a predstavou dokážete stotožniť, radi vám s jej realizáciou pomôžeme.

Vrátim sa ešte raz a naposledy k paralele s automobilom. Predtým, než si prvýkrát sadnete za volant svojho nového auta, musíte sa na to pripraviť. Absolvovať hodiny teórie pravidiel cestnej premávky, skúšobné jazdy na trenažéri, praktické jazdy s inštruktorom, jazdy a manévrovanie na cvičisku, záverečné teoretické a praktické skúšky pod dohľadom príslušníkov dopravnej polície.

Na to, aby ste sa stali investorom, vám stačí váš občiansky preukaz, „pár“ voľných peňazí a zmluva s bankou, obchodníkom s cennými papiermi alebo internetovým portálom. Nikto vám však neposkytne „autoškolu“ riadenia vášho finančného Rolls­Royce. Ľudia často vidia svoju finančnú budúcnosť ružovými okuliarmi a v kontexte investičných úspechov svojich priateľov a známych. Nezabudnite však na jeden fakt: nikto z nich nehovorí o neúspechoch, všetci prezentujú len svoje úspechy a zisky. Realita však býva často úplne iná.

Je nereálne, aby sme pre každého zabezpečili individuálnu „autoškolu“ investovania. Avšak už viac ako 16 rokov vám ako jediná banka na Slovensku poskytujeme vedomosti a zručnosti našich portfólio manažérov, ktorí sa prostredníctvom služby Privatbanka Wealth Management starajú o dlhodobé zhodnotenie majetku našich klientov.

Pokiaľ zvládate správu vašich voľných finančných prostriedkov vo vlastnej réžii, radi vám pomôžeme Vaše investičné rozhodnutia na finančných trhoch realizovať. Ak ste však doteraz nemali možnosť absolvovať „autoškolu“ investovania a ani na to nemáte časovú alebo odbornú kapacitu, veľmi radi vám so správou vašich voľných finančných prostriedkov pomôžeme.

Navrhneme vám štruktúru investícií tak, aby zodpovedala vášmu rizikovému profilu, budeme za vás sledovať dianie na finančných trhoch a realizovať investičné rozhodnutia bez nutnosti vašej interakcie. Vy na začiatku definujete pravidlá, očakávania a investičné obmedzenia a o všetko ostatné sa postaráme za vás. Poviete nám vaše zadanie a my vám na konci dňa odovzdáme kľúče od vášho finančného Rolls­Royce.

 


Autor: Ing. Marek Benčat, riaditeľ Odboru privátneho bankovníctva a pobočky Privatbanky v Českej republike

 

 

 

Späť