sk
cz en
MENU
KONTAKTOVAŤ
OBCHODNÉ MIESTA
PRIVÁTNI
BANKÁRI
ÚSTREDIE
BLOG
AN
Príbeh Dr.Max – zákazník na prvom mieste
16.01.2024

Lekárenská sieť Dr.Max, patriaca do portfólia finančnej skupiny Penta, už od svojho vzniku významne ovplyvnila lekárenský segment nielen u nás, ale aj v mnohých ďalších krajinách Európy. Kombináciou prvotriednych služieb, inovácií, širokej dostupnosti a priaznivých cien si sieť postupne vydobyla pozíciu európskej trhovej dvojky. Čo všetko stojí za jej úspechom a aké sú jej plány do budúcna?

Sieť lekární Dr.Max patrí k najväčším lekárenským reťazcom v strednej a vo východnej Európe a je prítomná v šiestich krajinách.

Lekárne pod značkou Dr.Max tak nájdete na Slovensku, v Českej republike, Poľsku, Rumunsku, Srbsku a Taliansku. Značka je jednoznačným lídrom na trhu lekární na Slovensku, v Českej republike a Rumunsku.

Všetky lekárne Dr.Max patria do skupiny Dr.Max Group, ktorej 100 % vlastníkom je finančná skupina Penta. Skupina je aktívna v sedemnástich európskych krajinách. Okrem lekární združuje medzinárodný holding Dr.Max Group aj oblasť veľkoobchodu (wholesale) a takisto oblasť distribúcie prostredníctvom spoločnosti MagnaPharm. Tá je jednou z najväčších a najrýchlejšie rastúcich farmaceutických spoločností v strednej a vo východnej Európe, ktorá ponúka kompletné portfólio služieb v rámci dovozu tovaru, lokálnej distribúcie, marketingovej a odbornej podpory a legislatívnych povinností. Svoje zastúpenie má na Slovensku, v Českej republike, Poľsku, Rumunsku, Srbsku, Bulharsku a Maďarsku.

Celkovo skupina Dr.Max Group zamestnáva vyše 17-tisíc ľudí a prevádzkuje už viac ako 2 600 lekární.

Denne predá v priemere 1,4 milióna zdravotníckych produktov a členom jej vernostných programov je vyše 8 miliónov verných zákazníkov.

Dynamický rast už od začiatku

Korene lekárenskej siete Dr.Max siahajú až do 90. rokov. V tom čase bola v Prahe na Opletalovej ulici otvorená vôbec prvá súkromná lekáreň po páde železnej opony vo vtedajšom Česko-Slovensku. Časom k nej pribudli ďalšie dve. Bolo to vôbec po prvýkrát, keď českí pacienti dostali na výber medzi súkromnou a štátnou lekárenskou starostlivosťou. Lekárne však v tom čase ešte nefigurovali pod značkou Dr.Max a ani neboli združené do jednej siete. Príbeh značky Dr.Max sa zrodil neskôr, začiatkom milénia, keď vznikla akciová spoločnosť Česká lékárna, ktorej patrilo niekoľko lekární v supermarketoch Kaufland. V roku 2006 sa lekárne patriace pod spoločnosť Česká lékárna spojili s lekárňami patriacimi do siete BRL. Spojenie bolo možné vďaka silnému investorovi – finančnej skupine Penta. Tá do spoločnosti Česká lékárna vstúpila už v roku 2004, keď sieť združovala približne 25 lekární, o dva roky neskôr ich bolo už vyše šesťdesiat. V roku 2006 sa značka Dr.Max rozšírila aj na Slovensko a do Poľska. V Českej republike bola pokorená hranica prvej stovky lekární v roku 2008. Nešlo však len o kvantitatívny nárast. Manažment si od samotného začiatku uvedomoval, že rovnako musí stúpať aj profesionálna úroveň lekárnikov a farmaceutov, a kládol sa veľký dôraz na systém vzdelávania v rámci spoločnosti.

Tieto atribúty ostali príznačné značke dodnes. S pribúdajúcimi rokmi a lekárňami rástlo aj sebavedomie značky. Najmä v roku 2012, keď sa v rámci rekordnej akvizície rozrástla sieť Dr.Max o päťdesiat lekární značky Lloyds. V tom istom roku došlo k reštartu programu privátnej značky Dr.Max, ktorý sa v nasledujúcom období premenil na najambicióznejší project svojho druhu v Českej republike. Založením spoločnosti Dr.Max Pharma Limited so sídlom v Londýne, ktorá portfolio privátnej značky rozvinula postupom času na stovky položiek, dostali klienti lekární Dr.Max nielen v Česku, ale aj na Slovensku a v Poľsku významnú pridanú hodnotu.

V roku 2017 vstúpila sieť Dr.Max na rumunský, taliansky a srbský trh. O rok neskôr zaznamenala sieť doposiaľ najväčšiu akvizíciu vo svojej histórii, keď prevzala rumunskú sieť lekární A&D Pharma. Na rumunskom trhu v akvizíciách pokračovala a v roku 2022 kúpila site lekární a distribučnú divíziu maďarskej spoločnosti Gedeon Richter.

Dr.Max Group pokračuje vo svojom dynamickom raste aj naďalej. V roku 2021 sa stala treťou najväčšou sieťou lekární v Európe, tento rok v tomto rebríčku obsadila dokonca už druhé miesto.

Diverzifikované portfólio

Skupina Dr.Max Group svoju činnosť okrem retailovej siete lekární vykonáva aj v oblasti veľkoobchodu (wholesale) prostredníctvom distribučnej spoločnosti ViaPharma. Tá pribudla do holdingovej štruktúry v roku 2022. Venuje sa veľkodistribúcii liekov a zdravotníckych pomôcok, zásobovaniu nemocníc, verejných lekární, zdravotníckych zariadení, zdravotných poisťovní a v neposlednom rade tiež prevádzkovaniu konsignačných skladov. Spoločnosť aj v súčasnosti prechádza vnútornou transformáciou, na Slovensku presunula svoje skladové priestory do logistického areálu v Panattoni Park Košice Airport, jednej z najmodernejších priemyselných hál na Slovensku, kde má k dispozícii viac ako 7 600 štvorcových metrov skladových a logistických priestorov.

Do skupiny Dr.Max Group patrí aj spoločnosť MagnaPharm. Tá je jednou z najväčších a najrýchlejšie rastúcich farmaceutických spoločností v strednej a vo východnej Európe a ponúka kompletné portfólio služieb v rámci dovozu tovaru, lokálnej distribúcie, marketingovej a odbornej podpory a legislatívnych povinností. Pôsobí na Slovensku, v Českej republike, Poľsku, Rumunsku, Srbsku, Bulharsku a Maďarsku.

Široké portfólio privátnych značiek

V snahe rozšíriť sortiment ponúkaných liekov, doplnkov stravy a zdravotníckych pomôcok založila skupina Dr.Max Group v roku 2011 internú dodávateľskú organizáciu Dr.Max Pharma, ktorá sa zameriava na zabezpečenie nákupu a dodávok produktov vlastných značiek. Prvé produkty od tohto interného dodávateľa boli na trh uvedené už v nasledujúcom roku a bolo ich 31.

Súčasťou Dr.Max Pharma je aj Centrum Výnimočnosti, vďaka ktorému dokáže okrem produktov privátnej značky Dr.Max vyvíjať a v spolupráci s dodávateľmi a partnermi z 26 krajín a 3 kontinentov po celom svete smerovať svoju produkciu aj do vysoko sofistikovaného segment voľnopredajných (OTC) liekov a liekov v kategórii Premium.

Kľúčovým míľnikom v tejto oblasti bolo uvedenie prvého voľnopredajného lieku registrovaného Štátnym ústavom pre kontrolu liečiv SR pod názvom Paracetamol Dr.Max, ktorý na trh uviedli v roku 2013.

Lekárne Dr.Max v súčasnosti predávajú už viac ako 400 produktov s logom Dr.Max, ktoré sú združené pod štyrmi rôznymi značkami, pričom portfólio výrobkov predávaných pod vlastnou značkou site neustále rozširuje.

Produkty Dr.Max sa medzi zákazníkmi tešia veľkej obľube, pretože v sebe spájajú špičkovú kvalitu, ktorá je viacstupňovo kontrolovaná (od vstupných materiálov cez výrobné postupy až po moment, keď sa finálny produkt dostane na pulty lekární), a priaznivé ceny, ktoré sú v porovnaní s inými značkami nižšie.

Dr.Max na Slovensku

Na Slovensku sieť lekární Dr.Max pôsobí od roku 2006, keď pre pacientov a zákazníkov otvorila svoju vôbec prvú lekáreň na Mickiewiczovej ulici v Bratislave.

Odvtedy sa sieť lekární rozširovala, otvorenie stej lekárne sa na Slovensku podarilo dosiahnuť už o päť rokov neskôr v roku 2011. Vo februári 2019 pribudla do rodiny Dr.Max lekáreň s poradovým číslom 300, pričom ich celkový počet v súčasnosti pokoril nový míľnik – v septembri tohto roku bola otvorená v Brezovej pod Bradlom v poradí už 400. lekáreň na Slovensku. K tomuto číslu skupine pomohla aj tento rok úspešne zavŕšená akvizícia 35 prevádzok Apotheke Slovakia od spoločnosti Unipharma.

Celkovo je sieť Dr.Max jednotkou na slovenskom lekárenskom trhu a s viac ako 2 650 zamestnancami patrí medzi najväčších zamestnávateľov vo svojom segmente.

Značke Dr.Max sa na Slovensku dlhodobo darí, o čom svedčí aj fakt, že rok 2022 uzavrela s doposiaľ historicky najlepšími hospodárskymi výsledkami. Tržby medziročne vzrástli o vyše 18 % a atakovali hranicu 0,5 mld. EUR.

Prispela k tomu komplexná výkonnosť kamenných lekární vrátane voľného predaja a výdaja liekov na lekársky predpis, ale aj pokračujúce investície do technológií a služieb pre zákazníkov a pacientov, zvýšenie podielu a rozmach e-commerce biznisu a tiež rozvoj privátnych značiek.

Online predaj s rýchlym dodaním

V roku 2014 vstúpila značka Dr.Max na Slovensku aj do segmentu e-commerce a začala rozvíjať predaj cez internet. Vo svojom e-shope drmax.sk alebo mobilnej aplikácii má v ponuke už viac ako 20-tisíc položiek (od voľnopredajných liekov, vitamínových doplnkov stravy cez produkty zdravej výživy, dojčenských formúl až po pomôcky a doplnky stravy pre športovcov, kozmetiku, produkty na starostlivosť o domácnosť, vybrané druhy elektroniky až po veterinárne produkty).

Celkovo e-shop Dr.Max vyexpeduje len na Slovensku viac ako 130-tisíc objednávok mesačne. Podporou internetového obchodu je vlastné call centrum, ktoré každý mesiac vybaví bezmála 6 000 hovorov a 12-tisíc e-mailov.

Veľkým míľnikom v oblasti e-commerce bolo otvorenie nového logistického centra v Senci, ktoré modernej skladovej technológii, rozkladajúcej sa na ploche až 9 000 m², prináša zákazníkom ešte vyšší komfort a dostupnosť pri nakupovaní.

Aj vďaka investíciám do nových skladových a logistických riešení sa pre koncových zákazníkov zrýchlil čas dodania objednávky. Ten je vo vybraných prípadoch do 24 hodín a vďaka službe MaxDrive je pre zákazníkov z Bratislavy dostupná dokonca do troch hodín. Zákazníci okrem dodania na adresu môžu tiež využiť dodanie do vybranej lekárne.

Pre zákazníkov, ktorí si cenia svoj čas a pohodlie, zaviedla sieť lekární Dr.Max aj inovatívny koncept Dr.Max boxov. Tie umožňujú rýchle, pohodlné a hlavne nonstop vyzdvihnutie lekárenského sortimentu prostredníctvom online nákupov.

Za úspechmi sú inovácie

Úspechy Dr.Max sú potvrdením správne fungujúceho a efektívneho omnichannel prístupu, ktorý sieť rozvíja v ostatných piatich rokoch.

Okrem rozšíreného sortimentu v internetovej lekárni drmax.sk, možnosti vyzdvihnúť si online zásielku v ktorejkoľvek tradičnej lekárni je online pilier Dr.Max neustále posilňovaný aj cez investície a rozvoj služieb.

Sieť priniesla na slovenský trh viacero ďalších inovácií, pričom dôraz kladie na oblasť digitalizácie. Tá vo výsledku zefektívňuje prácu v zázemí lekárne, čo zväčšuje priestor pre farmaceutov, ktorí tak môžu venovať viac času odbornému poradenstvu pre pacientov.

Najvýznamnejšia investícia v tomto smere išla do automatizovaného robotického systému, ktorý uľahčuje prácu farmaceutov pri vydávaní liekov na lekársky predpis. Dispenzačné roboty ROWA dopravia lieky zo zázemia lekárne priamo k expedičnému miestu lekárnikovi doslova do ruky.

V prevádzke je v slovenských lekárňach už trinásť plnoautomatických zariadení a do konca tohto roka by malo pribudnúť ďalších 5 robotov, pričom Dr.Max plánuje do tejto oblasti ďalšie investície aj v nasledujúcich rokoch.

Dôraz na prevenciu

V posledných rokoch sa lekárne Dr.Max začali viac zameriavať aj na poskytovanie preventívnych vyšetrení v prostredí lekární. Moderné diagnostické prístroje umiestnené v lekárňach, vedené pod dohľadom školeného farmaceuta, dokážu záujemcom z jednej kvapky krvi stanoviť hodnotu CRP na rozlíšenie bakteriálnej infekcie od vírusovej, zistiť hladinu protilátok COVID-19, stanoviť hodnoty glykovaného hemoglobínu a iné. Vo vybraných lekárňach sú dostupné tiež rýchlotesty na hladinu cholesterolu, riziko ochorenia dny, tráviacich ťažkostí či prítomnosti skrytého krvácania v stolici ako indikácie včasného odhalenia rakoviny hrubého čreva.

Takéto služby sú v lekárňach na Slovensku relatívne nové a lekárne Dr.Max patria medzi prvé, ktoré ich zaviedli.

Vernostný program plný výhod

Počas svojej existencie sa podarilo spoločnosti vybudovať jeden z najsilnejších vernostných programov Dr.Max CLUB, v ktorom len na Slovensku združuje a prináša benefity pre viac ako 1,2 milióna verných zákazníkov.

Vďaka vernostnému klubu získajú zákazníci množstvo benefitov, ako napríklad rôzne zľavy z doplatku pri liekoch na recept. Osobitnou skupinou sú dôchodcovia, ktorí v rámci členstva vo vernostnom klube majú k dispozícii (v porovnaní s inými lekárňami) najviac liekov na predpis s nulovým doplatkom.

Lekárne Dr.Max na Slovensku sa starajú každý mesiac o zdravie a poskytnú poradenstvo pre viac ako dva milióny návštevníkov. V priemere vydajú mesačne vyše 1,1 milióna liekov na predpis a vyše 3 miliónov voľnopredajných produktov.

Prepájanie online a offline predaja

Víziou siete lekární Dr.Max je naďalej skvalitňovať svoje služby tak, aby si udržala svoje dominantné postavenie v krajinách, kde už je trhovou jednotkou, pričom svoju prítomnosť plánuje posilňovať na trhoch, na ktoré vstúpila v posledných rokoch. Výhľadovo bude zvažovať aj vstup na ďalšie trhy, prioritne v regióne južnej a juhovýchodnej Európy.

Na Slovensku skupina stále vidí príležitosť rásť predovšetkým v online nakupovaní. Internetová lekáreň drmax.sk je s výrazným náskokom jednotkou v štatistikách počtu návštev a prvenstvo si drží aj v objeme obratov, keďže si v slovenskom lekárenskom e-commerce segmente drží až 40 % podiel, ktorý postupne navyšuje.

Len za tri kvartály tohto roka dosiahol e-shop tržby porovnateľné s celým rokom 2022. Dr.Max na Slovensku preto očakáva, že tento rok uzavrie s výrazným dvojciferným medziročným rastom.

Ďalším krokom v zlepšení zákazníckej skúsenosti v prostredí online nakupovania je služba rezervácie liekov na lekársky predpis. Zákazník má vďaka tejto službe v online prostredí okamžitú navigáciu, v ktorej lekárni si vie vybrať svoj liek na lekársky predpis, prípadne si v e-shope daný liek môže rezervovať vo vybranej lekárni a vyzdvihnúť neskôr.

Budúcnosť je zlepšovanie služieb

Sieť lekární Dr.Max sa za roky pôsobenia posunula od modelu tradičných lekární smerom k sofistikovanej a modernej lekárenskej sieti, ktorá prostredníctvom synergických efektov interných dodávateľských organizácií, logistických centier, investícií do technológií a digitalizácie procesov neustále zefektívňuje svoj servis.

Budúcnosť segmentu však spoločnosť nevidí len v liekoch, ale najmä v poskytovaných službách. S tým ide ruka v ruke aj prístup k svojim zamestnancom, v ktorých vidí obrovskú pridanú hodnotu. Dlhodobo preto investuje do ich rozvoja a poskytuje im pravidelné školenia.

Farmaceutických pracovníkov totiž nevníma len ako „predavačov“ liekov, ale za cieľ si stanovuje, aby personál lekární Dr.Max pacientom aktívne pomáhal a poskytoval im profesionálne poradenstvo v oblasti zdravia a prevencie.

Tento prístup sa vypláca. Podľa štúdie poradenskej spoločnosti KPMG patrí Dr.Max medzi TOP 10 najobľúbenejších značiek na slovenskom trhu.

 

Späť